уторак, 3. мај 2011.

ovo je zakonom zasticen text/gej,1992.paris,"VREME"jun.

Resila sam da prenesem u celini text koji sam pre 20 godina napisala za "Vreme".Nazalost, njihova arhiva seze do 1998.Ali, zato mozete pronaci moj text o boxu, koji smatram jednim od svojih najboljih ikada napisanih:"Vreme" 541, 17 maj 2001.
www.vreme.com/cms/view.php?id=187098
1992.-"NA MARGINAMA POŽUDE"
Noćni život-blještav, glamutozan..uvek nudi nove izvore zabave. Kao što je u Americi trenutno in posećivati toples barove i organizovane svakovrsne zabave za jet-set, tako jeu Parizu nekad najveselijizavršetak večeri. Uz prasak šampanjca i ludu igru sve do zore, često u gej-klubovima. Najpoznatije gej-diskoteke , kako "Foli Pigal" ili "Boy" otvorene su po ugledu na londonske, u kojima se sluša techo-house muzika. klib "Boy" je trenutno, verovali ili ne - zatvoren zbog silovanja jedne devojke!
Transvestiti se mogu sresti u kabareima u kojima imaju svoje tačke, a najpoznatiji je "Piano zink", u isto vreme bar, night club i kafe-teatar. U izvesnim klubovima završnicu večeri čini igra koja se zove "tapi"(tapis-prostirka, ćilim mali, tepihče) u kojoj učesnici trče sa prostirkom u ruci, zavezanih očiju..i, kada stignu do svog "izabranika", sednu na tepihče, poljube se, a zatim, odabrani kreće u potragu za sledećim! U igri učestvuju često i devojke, a prati je euforija, smeh, djuskanje.To je neka vrsta "masnih fota" a la club parisienne .
Za razliku od 70-tih i 80-tih kada je često cilj izlaska bio "one night stand", sada je to dobra zabava. Većina homosexualaca želela bi da ima stalnu vezu, ali kod mnogih se to često zaista svede na smo jedno veče! U sexualne odnose retko se ko upušta bez kondoma, koji se može kupiti ili se deli besplatno u diskotekama, na trafikama, iz automata, 24h apotekama. U nekim se toaletima daske menjaju bukvalno na dugme - upotrebljena se povuče, uzadje čista..ili se na dasku stavi zaštitni papir iz aparata.
Reč homoseksualac, gej, pede,fr., u istom značenju kao kod nas peder, koristi se u svakodnevnom govoru i bez pogrdnog je značenja.
U Francuskoj u gej-klubove izlaze i lezbejke i hetero i bisexualci. nikda se nisam osetila neprijatno ili ugroženo, kao što i muškarac koji nije gej može bez bojazni da izadje u gej dikoteke u kojima je po pravilu najveselije i najbolji dj-evi puštaju novu house muziku. Naravno, postoje klubovi koji su zaista samo za homoseksualce oba pola, S/M zatvoreni klubovi i iz jednog takvog sam želela da izadjem jer je atmosfera bila apsolutno usijana u muškom smeru, bili su utegnuti u kožu ili besprekorna odela, ali videlo se da je klub zaista hard core i nisam tu imala šta da tražim.Treba znati i kada se skloniti i ne mešati se ljudima u njihov koncept zabave.Ali, homoseksualci imaju savršeno ugradjen mehanizam za otkrivanje i retko kada će pogrešiti, ali - ženi se lako može desiti da je zavede biseksualac. Meni se to dogodilo od strane jedno jako zgodnog mladog frizera cije sam ime procitala kasnije na nekim filmskim spicama. Ispostavilo se da je mene muvao, da bi se približio mom drugu.
medju homoseksualcima vlada odredjena vrsta igre bez strogih pravila. Kako jedan reče:"Mi smo velika porodica na marginama društva."
Lepi, fino oblikovani(termin "izbildovan" je zastareo)..belci, crnci, melezi, kombinacija DNK svih vrsta...Nejčešće pripadaju grugovima koji se bave modom, dizajnom, umetnošću.Na kraju krajeva-ima homosexualaca u svim krugovima društva, medju ljudima od čistača ulica do bankara i aristokratije. Oni koji su svesni svoje prirode i iskreni u odnosu na nju skloni su da dobro razumeju druge, a naročito žene. Umeju da budu veći džentlmeni od samozvanih mačo muškaraca i nadobudnih zavodnika.
deleći se na "muške" i "ženske" većina obožava žene i divi im se.S jedne strane-kao nedostižnom idealu( oni homoseksualci koji teže ženskoj prirodi, mada ponekad ljubomorni), a sa druge strane su oni koji shvataju žene kao bića nežna, lepa i puna vrlina, ali im ne teže.
Oslobodjeni stega konzeravativnosti i konzervativizma, slobodni u svom izboru, prihvativši to kao deo svog bića i samim tim neopterećeni - žive svoj život.
samo uz toleranciju, ali i oprez, može ovako da opstane svako ko je drugačiji!
by DUŠKA ČAVIĆ ŽOZI, jun.1992.
Da pišem ovakav text danas, posle skoro 20 godina, bilo bi još mnogo detalja, analiza..promenile su se mnoge stvari u društvu-o tome možda neki drugi put. ovakvo je bilo moje vidjenje sa 22 godine, veoma zrelo, tolerantno i sa razumevanjem. Medju najboljim prijateljima i ljudima sa kojima saradjujem u životu ima homoseksualaca, ali ta odrednica mi je već postala dosadna.Uživamo u prijateljstvu i razumemo jedni druge.to je najvažnije,a da li neko voli plavo ili zeleno-stvar je izbora-svesnog i nesvesnog!

Нема коментара:

Постави коментар