среда, 29. фебруар 2012.

ovo je zakonom zasticen text/ NEBOJŠA DJUKELIĆ

Dragi čitaoci,
biću neskromna i reći da sam možda jedina ili medju nas nekoliko-jedna od! Koja? Šta?!
Posle 15 godina skoro potpuno nemih u odnosu na fantastičnog Nebojšu Djukelića, napisala sam za "Vodič za život"(br.10) , kako to starinski zovemo, pomenik Nebojši Djukeliću.Pre nekoliko meseci. Da se zna.
Danas pročitah u novinama kako je izašla konačno monografija o ovom velikom poznavaocu filma, književnosti, šaha..Bio je svetski putnik, kosmopolita, hiperintelektualac i neverovatno emotivan čovek koji je svojom odlukom rešio da napusti ovaj svet. To nije tajna. Možda je na početku bila javna tajna. Ali, sve što postane javno, prestane da bude tajno.Ova sredina, ljudi i okolnosti, iscrpljuju čoveka do maksimuma, a onda ga brzo zaborave. Nebojša neće biti zaboravljen NIKADA više!
Najviše bih volela da je gospodin Djukelić i dalje sa nama, da ga i dalje gledamo kako pun elana, raspoložen čak i kada to nije bio, uz iskren osmeh i svaku dobro odmerenu reč vodi "Hroniku FESTa". Monografija prati i rad nezaustavljivog gospodina Milutina Čolića.
Zahvalna sam, pa i mnogo više od toga, svojoj mami, što je čuvala kataloge FEST-a. Tako, mogla sam da napišem prošlog marta(20, 25.III-2011.) u blogu hronologiju i priču o FEST-u 1974; gosti, prateći programi, filmovi, autori, glumci, reditelji, tehnika, kompozitori, pisci, novinari.....
Ovih dana, stići će i blogotextovi o FEST-u '77. i '78. To su bile zlatne godine festivala. AH, TAJ FEST!
Bežala sam iz škole, uvlačili smo se u sale neopaženo, čekali smo karte u redovima...U srećnijim vremenima moja je mama, kao filmski prevodilac RTS-a i često i simultani, kao što je prevodila Titu i Sukarnu, dobijala godinama karte za FEST. Kompleti karata-tako se to zvalo. I nije bilo uvek po partijskoj liniji, nego po filmskoj. Član Partije nikada nije bila!
Čini mi se ili mi se prividja ili je to možda ISTINAAA?! Danas su partijske linije još jače, pa može kao lastiš da se čovek tegli i iz jedne u drugu partiju da uskače!I još malo šale. U OOŠ"Vladislav ribnikar" koju sam pohadjala, OTO je predavala učiteljica koju smo zvali Crnogorka. Godinama, mesecima, danima..nije skidala crnu majicu na kojoj je velikim slovima pisalo F E S T! Mučki smo je zezali i na kraju je zavapila:"Šta vama smetaju moje sise?". Od tada smo je obožavali. Skoro pa tako.
Kad smo kod FEST-a da se barem podsetimo prevodilaca kao što su bili Kosta i Nada Carina, Kolja Čajkanović, Dejan Mitrović, Marta Malagurski...Jer, godinama već, prepoznaju svoje titlove i svoje misli i rečenice oni koji su noćima prevodili filmove i vide svoj neizbrisiv rukopis, pa tako i moja mama-Zora Čavić ilić. M
ože da mi zameri ko god hoće, ali tačno znam kada vidim tudje ime ili kraj filma bez imena, a znam da je to njen prevod!
POMENIK NEBOJŠI DJUKELIĆU

Nebojša Djukelić, koji će u istoriji Beograda, filma i televizije uvek ostati upamćen kao svetao lik, preminuo je pod nesrećnim okolnostima pre petnaest godina, usred onih strašnih i teških devedesetih. Darovit novinar i filmski kritičar, rodjeni Beogradjanin, uneo je u svoj rad kosmopolitski odnos prema ljudima i prema svetu. Podsetićemo se da se posle završenog Fakulteta dramskih umetnosti usavršavao u SAD. Sjajan kao urednik filmskog programa u SKC-u, scenarista i reditelj Dokumentarnog programa i programa za kulturu, bio je odgovorni urednik Filmskog i inostranog programa Televizije Beograd i jedan od osnivača Trećeg kanala. Sa izuzetnim poimanjem savremenog i razvijenim osećajem za vizuelno, bio je kreativni direktor u marketinškoj agenciji Ogilvy$Mather, a učestvovao je u propagandnim kampanjama za "Saatchi&Saatchi", "Idea plus" i "Profile".
Njegovi eseji i filske filmske kritike u "Vidicama", "Nin"-u, "Filmografu", pomno su praćeni i često citirani. Nebojšina izuzetna predusretljivost, iskren osmeh i veliko znanje, otvorili su mu širom dveri svetskih festivala. Ne postoji onaj na koji nije pozivan i na kome nije bio.
Šarmantni Beogradjanin, zgodniji od većine filmskih starova koje je intervjuisao, voleo je kameru i kamera je volela njega.
Počinjao je svoje emisije pogledom pravo uperenim u ekran, veoma izražajnim. Uvek nasmejan i vedar. JOŠ UVEK PAMTIMO TAJ OSMEH!
Bio je autor, voditelj, urednik zapaženih TV emisija kao što su "Pokretne slike", "Petkom u 22", "Moderna vremena", kao i kviza o filmu "Prvih 100 godina"!
Neumoran kao urednik i voditelj kultnih "Hronika FEST-a" i "Festovizije", imao je brze reflekse i savršenu intuiciju za filmove koje treba nabaviti i plasirati na TV-u, a dobar prevod bio mu je posebno značajan. Omiljen kao gost i izveštač sa mnogih festivala, važio je za osobu kojoj "se ne može odoleti". Dobitnk je značajnih nagrada.
Kao da ga ništa umaralo nije...Lep, vitak, visok, sa osmehom, onako hitar; imao je vremena i za svoju drugu veliku ljubav. ŠAH!
Čuvenu filmsku redakciju TV Beograd gradili su Sloba Novaković, Rale Zelenović, Bogdan Tirnanić, Dragan Babić, Mladen Popović, Dragoslav Švaba Dravić...
Nebojša Djukelić je organizovao filmsku redakciju TVB-a poput najboljih TV punktova te vrste u svetu. Gledaocima je otvorio ekran za sve vrste filmskih ostvarenja i nove horizonte.
Možda će jednom o svemu ovome i o Nebojšinom neverovatno zanimljivom životu biti snimljen film. NISMO GA ZABORAVILI! A da li je film više od života ili je život sam kao film, sva je prilika da je odgovor na to pitanje, tajno i zagonetno, gospodin Djukelić poneo sa sobom.
skromno napisala DČŽ

Нема коментара:

Постави коментар