понедељак, 1. октобар 2012.

ovo je zakonom zasticen text/ t-shirts - 4 day ON, 4 night OFF

II deo
iliti KAKO JE JEDNA "OBIČNA" MAJICA POSTALA MIT
by DČŽ via "Ilustrovana politika"broj 2776(( +male izmene

     Čak i muškarci koji nisu baš sexy dobijaju bar malo na šmeku kada na sebi imaju opaku majicu. Ali, da li antišmeker može imati opaku t-shirt?! Žemo, ali ona na njemu ostaje opaka, a on..ma, bolje da se drži onda neke skromnije da  disproporcija izmedju majice i anti-muškarca ne bi postala nepodnošljiva. Bez lakoće postojanja. Ovo je bila moja literarna egzibicija bez OPAKO duhovito izražene poente.  Snažni, brzi, ležerni..ne baš svi.
T-shirt(šrt..haha-na ćirilici je tako bilo odštampano u časopisu za koji sam pisala, pa sam bila u blagom šoku..šrt-pa još na ćirilici!? takvo rešenje NIJE bilo moja volja). sad opet: t-shirt najbolje stoji ispod neke dobre kožne jakne, jeansa, sakoa...
A ŽENE?
Takodje. Kada žurim, a ne znam šta da obučem, jer kao svaka dobro obučena žena, "ni ja nemam šta da obučem"..Šala-nikada to nisam rekla. Sad opet. kada žurim, varijanta koja uvek dobija je ženski YSL smoking ili kožna jakna, džins/jeans, čizmice na štiklu ilibajkerske, patike..platforme.. i naravno-T ŠRT!  Kada me je jedared neki zainteresovani gradjanin pitao s visoka zašto nosim majicu sa likom Če Gevare, objasnila sam mu da je Čeu sigurno udobnije i lepše na mom poprsju nego na muralu u Havani, a i onima koji gledaju čas Čea čas Čavićevu..čudlog li čuda!
     Kler najvišeg reda često ispod mantije nosi majice. iznenadili bismo se kakve sve! Političari, mirotvorci, rokeri, naučnici, pisci, dive, sportisti, navijači, ljudi znani i neznani, članovi trupa, foruma i grupa, svi MI nosimo majice koje nam znače mnogo više od nečega što samo štiti telo i pokriva ga. Fenomen je i crna "egzistencijalistička" crna rolka kakve su nosili Žan Pol Sartr i Simon de Bovoir-par koji je živeo u istoj  zgradi, ali u različitim stanovima. Filosofi. I drugi čuveni par salonskih "proletera", Simon sinjore i Iv montan. Obožavan od strane Merilin monro koja je takodje volela i majice i rolke.
       Fazon je da se majica VIDI, pa se često ispod one sa kratkim nosi jedna sa dugim rukavima ili sa našivenim ispod kao dodatak.Ne postoji modna kuća, brend, firma, dizajneri, kreatori koji nisu uveli majice u svoje kolekcije ili radi promocije; "Koka kola","Disney", "PINK T-shirts", najpoznatije od dizajnerskih su gotjeove mornarske majice, zatim CUSTO_Barselona, DKNY, "Chanel" setovi i večno VersaĆeovo šarenilo koje se ove sezone vraća ne na velika, nego na SVA vrata. I zato, jedva čekam da ponovo nosim MUŠKI veliki roze dux Versce sa ranflom, Medusom, zlatom...uz jeans i sa kaišem i kaubojskim šeširom+monton..WOW! I mnogo, mnogo štrasa, reperskog nakita i...
     Na majice su moćno uticali strip junaci, spasioci sveta i akcioni heroji koji na grudima nose sopstveni logo. Od Flaša Gordona do japanskih manga. Svet tetovaža, bajkeri, aerodromska literatura koja tako dobro ide uz tylenol, palp, sex, rokenrol,fetiš...inspirisali su ljude da oslikavaju majice. Za svakog po nešto ili sve ili ništa!
LEPOTA SLOBODE IZBORA!
     Pošaljimo svoju poruku - bunt, ljubav, interesovanje...Jedan je mladić svoju dragu zaprosio putem pitanja na majici - "Will U marry me"? I rekla je - "DA"!
Neki ljuti momci ili oni koji misle da su feferoni šetaju se a likom Tonija Montane Skarfejsa, tj. Al Paćina. Tonijev put nije bio prav, ali je put al Paćina pravi put..ah da, u tim je novinicama bilo odštampano umesto PAĆINO-PAČINO..Pa, nije Al pače, pobogu!
Svako ima pravo da nosi šta želi, ako time ne ugrožava druge , pa i sebe + nije sve za svakog.
     Na fotografijama i to tokom nekoliko decenija, Pikaso je ovekovečen u mornarskoj običnoj prugastoj majici, bolje reći-ribarskoj, a Hemingvej , koji je najviše voleo da kuca na mašini dok stoji, uhvaćen je takodje tokom više decenija kako to radi u beloj t-shirt, često sa vidnim tragovima pepela, znoja ili kapi pića. Ljudina, muškarčina, jedan od najvećih pisaca na svetu, novinar, lovac, zavodnik, fotograf, vojni dopisnik..I kad nije više mogao - otišao je. Od lovačke puške se nikada nije odvajao. Če Gevara je kao i Kastro nosio maslinaste, maskirne majice i uniforme, Brižit Bardo šetala se Azurnom obalom u majici samo toliko dugačkoj da prekrije njenu mini savršenu pozadinu..Džems Din voleo je bele obične, a društvo Rat Pack iliti Pacovska družina koju su činili Semi Dejvis Džinuior, Din Martin, Sinatra, Piter Loford i Ava Gardener kao JEDINA žena, zore su, posle šoova u Las Vegasu dočekivali raskopčanih košulja ispod kojih su virile bele majice..A Ava - govorili su da može da popije "muškije" od svih njih. i ona je volela jeans&t-shirt!
Pit, kluni, rokeri i ostalo društvo vole majice sa porukama i šale na sostveni račun. Nabrajanju nikad kraja...Super majice proizvode "Adidas" by Stela Mekkartni, "Riplej", "Levis", "Dsquared2"..Sport je velika inspiracija i to se videlo na Olimpijadi u Londonu, a sportska oprema doživela je savršenstvo.
Palo mi je na um da otvorim sopstveni orman/pogledam štender-NOVII!!!. Preslišavam se šta imam. To govori o meni i uvek sam zagovarala teoriju da odeća jeste deo nas i da čak i najsiromašnija osoba može jednim odevnim predmetom pokazati mnogo o sebi..koliko li sam samo puta videla tako dotojanstvene siromašne ljude, videlo se-fine i ..uf-ovo je teško, ovo je sad druga tema, fine ljude koji su nekada imali, kako i sada kad nemaju i ne mogu, uspevaju da stave cvet u rever. Metaforično.
A na mojim majicama: lobanje, pa od srca do krsta, gusarski motivi, pomenuti Če, USA zastava, britanska takodje-sve zbog gusara i rock'n'rola, "Cat woman", "Pojeo sam cicza maczu "kanarinac žuti, do jedne prastare sa zalepljenim svetlucavim medom-tzv. disco-t shirt koja je bila dugačka kao tunika i nosila se sa čvorom sa strane. So sweet.Tu je leptir, palme, beli meda snenih okica, Šilja, Riplej, Adidas, CUBA, neka čipka, zmija, dark fetiš, Bart Simpson od šljokica, perje, nitne, perlice, još šljikica, Swarovski ili Svarowski, mornarska, pa čak i Gotjeova čuvena korset-t shirt sa grudima kao kupe. Na jednoj od moji majica, koje menjam lako-kao zmija košuljicu piše-"DARE TO LOVE" -= usudite se, drznite, oslobodite se da VOLITE!

NASTAVAK SLEDI ZA DAN, DVA....hvala...

Нема коментара:

Постави коментар