петак, 5. октобар 2012.

ovo je zakonom zasticen text/ t-shirt;4 day On, 4 night OFF

FENOMEN JEDNE OBICNE MAjICE! (by DČŽ "Il.politika"br. 2776+male izmene)

     Širom sveta prodaju se ili dele osmesi Novaka, Mendele, Bledolikog jahača, Ejmi, Kita i Mika i cuveni isplazeni jezik; red hot lips Mae West koje je Dali dizajnirao kao kanabe..motivi sa Vorholovih slika, Marli pusi joint, Pipi duga Čarapa sama sebe viče za kikicu dok razmišlja; voljeni gradovi, sela, zaseoci, uvale, ostrva-od Havaja do isle of Man(Ostrvo čoveka)..od njujorka, preko Belfasta do BEOGRADA!
Strip junaci, Merlin Monro i Merlin Menson, Alis, kuper, Majkl džekson, Ozi Ozborn, Smajli, Snupi, nesrećni članovi "Kluba 27"...Martin Luter king maše, Kenedi gleda u maglovitu budućnost, Lenon posmatra kroz okrugle cvikere, Frida Kalo nas podtiče na radost života uprkos bolu...
MAJICE...neonske, hipi, pankerske, bele, u bojama duge, futurističke, skupe, jeftine, by D&G ili "Arilje"-što da ne! Kakve god da su, moraju biti T kroja.
     U Beogradu jedino mesto koje beše direktno vezano za oslikavanje i šatampanje na majicama bilo je Bezistan. Pored te radnje, nadaleko čuvene, nalazila se ona sa lutkama koje je pravila Fricova mama..Fric- God bless you whereever U R.......U BEzistanu majice su uglavnom bile posvecene muzicarima hard rocka i heavy metala, ali mogla se naći/naručiti i poneka malo drugačija. Videh na Kalenićevoj pijaci neki pokušaj takve vrste, ali, ali, aliiiiiiiiiiiiiiiii..uffff..Verovatno je da na Novom Beogradu postoji neka radnja u kojoj se mogu možda naručiti željene nalepnice..Na jednu takvu naišla sam pre nekoliko godina u dubrovniku u jednoj od poprečnik ulica levo od Straduna; na početku straduna, pa desno, a nalazi se pored jedne čudesne i čarobne radnje sa cipelama. Raj za oči na sve strane. Od mora, preko parapeta, do pogleda na divnu ribu koja se u ribarnicama drži na ledu koji se lomi bodežom, pa sve do duždeve palate i, ceo dubrovnik možete preći u nekoj dobroj majici koja će uveče uz savršen detalj izgledati kao milion$$$$$$$$.
GRAFITI!!! GRAFITI!!! GRAFITI! Usko su i važno povezani sa t-shirts. BMW "banditi" i sportisti extremnih sportova obožavaju i grafite kojima su njihovi poligoni iscrtani i šarene majice vezane za svoje maestralne skokove, okrete, obrte..Čitava jedna nova kultura, nazvali bi je subkulturom, a ja to zovem overground-sve što je dobro treba da izadje na površinu. Dosta je bilo ilegale, urbane gerile i unedgrounda.Ne želim da neko slučajno pogrešno protumači napisano, ali današnje je vreme, vreme SADA! ODMAH! BRZO!.Dapače, ja pomenuto volim, ali to sada zauzima prostor u savremenoj umetnosti.GRAFITI su povezani sa majicama, sa pojavom društvenih mreža iako je njihov nastanak mnooogo, mnogo stariji i druga tema, fenomen za sebe. Npr, možete postaviti kao profil sliku koga i šta poželite, ali zaista ne volim i negde mi je bezvezno zašto neko za svoj profil uzme sliku Ričarda Butlera ili Baje Patka..ili elvisa ili... No further comments
Ljudima je stalo do svega i možda im više ni do čega nije stalo!? Podsvest je jača od svesti i mozak intenzivno proživljene snove registruje kao proživlljeno iskustvo. Na majicama, naši snovi postaju stvarnost. Realno i metaforično. A i saznajemo jedni o drugima počev od banalnog primera majice sa oznakom fudbalskog kluba, te odmah znamo za koga ta osoba navija, a naziremo i još nepto iza toga... Da li sam možda voljna da živim kao The Dude Lebovski i svakako proživljavam "lebovski momente" bar jednom tokom dana..ahaha-ko zna razumeće. A da budem iskrena, modni dizajner, moja prijateljica tijana Pavlov, ja i mnogi drugi fanovi smo Lebovskog. To bi sad bio novi fenomen, jer taj neverovatni lik kog je Džef Bridžis ne odigrao, nego-to je on, privukao je pažnju, naklonost i ljubav fanova širom sveta..A na jaslama Lebovskog odrastao je i "Ananass express" iliti "Pineapple express" sa James Francom i oda jednoj plemetijoj biljci. PRIRODA DAJE.
A TA BILJKA-jos jedan fenomen za blogoesej..hm, o marihuani još nisam pisala sem usput.
Na majicama su Zagor, Mandrak, miki Maus, Bouvi Dejvid i njegov alter ego Zigi Stardast, Pati Smit koju sam imala čast da upoznam na simonidinoj izložbi i još uvek nisam videla fotke..da, Pati voli stare majice, istegljene, pa 2,3 sloja..tres chiq i tako Šer, Debi, Gven , Dona, Modesti Blejz, pa sve do tatoo dive Kat von Di.
   "Moskino"(Mošino.. na sicilijanskom izmedju š,ć-promumlate uz osmeh i parfem je vaš+50do100e.) poručuje da je "cheap and chiq" tako cool i tako relano moguće. Možete dati da se skenira vaša fotografija, odštampa na majici cela familija ako želite, vaš čjubimac; možda žirafa ili boa konstriktor; jedni se bore za životinje, drugi protiv side, raka, leukemije, treći za sve zajedno, četvrti za prava homosexualaca, peti za sve, šesti samo za sebe...
DA LI MAJICAMA MOŽEMO PROMENITI SVET?! MOŽDA! Svakako više nego na prvi pogled. Porukama mira i ljubavi, slikama pravednih i talentovanih, dobrih i sirotih,, pogledima moćnih, suzama u uglovima očiju napaćenih...
T-shirts su često nevaljale, ali pouzdano znam da bi mnoge devojke učestvovale na konkursu za "mokru majicu"..Ja bih, why not-ipak je to samo igra...Nevaljale su majice sa pozama iz Kamasutre, sa fotografijom muškog polnog uda radjenom pre nekoliko hiljada godina od najfinijeg belog kamena, mermera, slonovače, postoji majica na kojoj su odštampane gole grudi i to nosimo preko naših prekrivenih grudi. Quel apssurde. Jedan žuti Smajli ili roze, crvena ili bela traka ili all2gether, inspirisaće još nekog da da primer i pošalje poruku na svoj način.
Ako imamo nekoliko stotina dinara - kupimo majicu koja je nekome potrebna...Staru i pocepanu ima iz nemondenskih razloga. MOŽDA DRUGU NEMA! Na svetu ima majica dovoljno za svakog. I za onog pored nas kome treba da pružimo ruku.I  I molim Vas, jer i ja tako radim-stvari koje ne nosim vise ostavim složene u kesi i zakačene za kontejner. U providnoj-da se vidi šta je unutra.
Nekoliko stotina dinara..OK-neka svako nadje svoj način.
U TOME JE NAŠA MOĆ I MOĆ JEDNE OBIČNE-NEOBIČNE MAJICE.
P E A C E

Нема коментара:

Постави коментар