уторак, 8. новембар 2011.

ovo je zakonom zasticen text/OOŠ"V.Ribnikar", II deo

Kada sam isla u osnovnu skolu, to je jos uvek bilo vreme kada smo domara zvali cikica, a spremacice-tetkice. Da se slucajno neki bukvalista ne oseti uvrednjenim misleci da mu pominjem rodjenu tetku. Bila je jedna tetkica koja je nosila periku,a i nadimak joj bejase-Perika. Uspeli smo jednom da joj je skinemo drskom od metle.Sada ce neki puritanac reci da sam bas velika kucka jer se time hvalim, a ja bih mu onda odgovorila da ko takve dogodovstine u skoli nije imao, ko u njima nije ucestvovao, nego je uvek i samo -POSMATRAO, da je takav neko verovatno i u potonjem zivotu ostao samo suvi posmatrac koji kobajagi otire nesto sa mantila dok se oko njega, -nje desava-ZIVOT!
U skolu upisana 1977.
Veliku zanimaciju predstavljalo je VAĆARENJE.Tako se to rada zvalo.'vatanje je doslo kasnije.U srednjoj skoli. Malo sam isla u srednju skolu, a malo kasnije u gimnaziju.III,pa VIII,pa III, pa VIII..Velika skola, ona divna zgrada u klasicistickom stilu sa glavnim ulazom iz Njegoseve,a bocnim iz Svetozara Markovica i kroz ogradu i preko iste iz Kralja milutina.Mala Osma bila je u Dadovu.Dobice i ona svoju pricu.
ali, prvo treba da zavrsim osnovnu skolu!
Dakle-VACARENJE..mmmmmmmmmmm..mhm
Strah i trepet zanata zvanog vacarenje bili su Cvika i Marko milojkovic.Oni nisu isli u moj razred. Najvise su operisali u dugackom, podzemnom hodniku, tj. tunelu koji je vodio u salu za fizicko. Tamo su se Cvika i Marko udruzivali sa nasim vacatorima, medju kojima je najlepsi bio Sasa Maricanovic, zvani Mali. San svake devojcice bio je da je Mali bar jednom u'vati. U tunelu je zatim nastajala neopisiva vriska, a nije se imalo gde pobeci. Na odmoru kroz prolaz, u tunelu bi se susretala u stvari 4 odelenja:2koja su zavrsavala cas fizickog u paru i 2 koja su dolazila na cas u paru.Totalno ludilo.A dok smo se presvalcile za cas fizickog citale smo najpikantnije clanke iz "ITD"-a.Tu se budila sexualnost i latentna naklonost prema polu,bilo kojem polu..naklonost prema ljudskom bicu, mirisima i oblicima, a da toga nismo bili ni svesni. Decaci su se u svojim svlacionicama bavili rucnim radom vise nego teorijom.
Odmori, veliki i mali ..nikad se nije znalo sta ce to slobodno vreme doneti!
Bile su u modi tapke sa slicicama, a na velikom odmoru decaci su obavezno igrali GLAVIŠ.
to je ovako: 4 decaka stoje u uglovima kvadrata i dobacuju se izandjalom teniskom loptom.sada svi zele da igraju tenis,ali ne znaju sta bi sa lopticom.Zato im ipak preporucujem stari, dobri glavish!Mi smo igrale lastis-"Ema esesa, esesa pipija, Pipi duga CaraPa" i sve tako...
Kada je padao sneg, a tada su padali posteni snegovi.Grudvali smo se, a decacvi su lomili velike ledenjake i njima pokusavali da se probiju u bolju buducnost. U ucionici je bilo aktuleno stavljanje leda za vrat.
Jedna od najjezivijih stvari bio je sistematski pregled.Mrzela sam ga ne zbog toga sto se bojim doktora. Vaspitavana sam tako da znam da se kod doktora ide sa osmehom i bez straha.Na vreme.Mrzela sam sistematski pregled zbog toga sto je koncipiran tako da ukida svako pravo na privatnost pacijenta.Bili smo samo zamorcici za popunjavanje formulara,a kada su zavladale vaske velicine omanjeg propelera svi su se cudili. mrzela sam sistematski jer nije bilo vazduha, jer je bilo pretoplo, jer se mnogi djaci, a vala ni doktorke i sestre-nisu kupali i osecali su se na znoj. sistematski pregled izgledao je isto kao priprema logorasa zabi usli "cisti" u kabine sa tusevima za smrt.
Glavna stvar bili su lexikoni. U stvari, od prvog do petog razreda bili su spomenari, a posle zrelije nesto-LEXIKON!
Tu su se sifrovano odavale najvece tajne, otkrivale pikanterije, upucivale smrtne pretnje. Jedan od najmracnijih ucitelja, Konjina Sindja koji je predavao OTO, jednom je uz kidisanje, bacanje i cerecenje rasturio preslatki lexikon Milice Melic, devojcice koja je dosla iz Francuske i koja je navikla na umerenije, ne manje zlokobne pokatkad, ali sigurno-mnogo svedenije izlive negodovanja frustriranih ,bljak-"prosvetnih RADNIKA".Kakav grdoban naziv.WHY?! Da bi ucitelj bio blizi lozacu!? Duboki su koreni onoga sto danas zovemo zivotom, a tada se zvao socijalizam.
Milica je, naravno, vec sledeceg dana imala novi lexikon!URAAAAAAAAA...
Iz OTO-a imali smo jos jednog monstruma, Kljaica, zvanog Gicko koji mi je jednom rekao da se smejem kao aligator..haaaaaaaaaaaaaaaaa..hahahahHA!
Iz OTO-a smo imali i CRNOGORKU.Tako se zvala i tako smo je zvali.Bila je dobra.Uber seljanka. Imala je ogromne grudi i svi smo joj se stalno smejali. Nosila je stalno, ali S T A L N O(mozda ih je imala 10)majicu na kojoj je pisalo F E S T. Jednom se toliko iznervirala da je iz nje prosto izbila recenica upucena celom razredu-"A sta vama smetaju moje sise?" Posle toga nam je bilo zao da je vise zezamo i imali smo odlican odnos sa njom.
Moja bolna tacka.Posle skole isli smo skoro svakog dana da se igramo na Tasmajdanu. Mame su sedele kod Sanse. vozili smo se automobilcicima, u gusenici, isli na ljuljaske.Postojao je i veliki vozic.Ja sam najvise volela tobogan gusenicu.-bio je neverovatno sladak, lajm zelene boje i..nikada ga necu zaboraviti.
I modu smo pratili.itekako.Najupecatljivije su uvek bile cipele, jedno vreme hit su bile lakovane, pa spenserice, pa gumene cizme u svim bojama , do kolena, sa blagom ortopedskom stiklom.Jako elegantne i prakticne..starke i Kikers cipele.Kakav sam model imala-da su mi sad jedne bas takve bila bih najsrecnija na svetu.Nosile smo skotske suknje,somotske pantalone..Beneton je resavao sve odevne potrebe!
Takodje, hit su bile jakne sa kojih su mogli da se skinu rukavi. Ja sam tako jedne moje rukave izgubila.Bas u onom gorepomenutom hodniku "za vacarenje" i, zamislite, tetkica ih je pronasla i sacuvala.A meni je u medjuvremenu kupljena nova jakna,pa sam imala 2.Ludilo.
Iako sam to detaljno opisala u blogu "Slatkisi detinjstva mog" moram da pomenem opet-PKB virsle sa senfom, cips, smoki, sendvice i sok na slamcicu, grisine, poslasticarnicu kod Lubardica/Jovanovica , Pec bonbone iz kutijica koje su izbacivale predtrip iz njuskice Silje, Plutona, Paje ili Mikija...
Od prskanja jogurtom svi su bezali kao djavo od krsta, jer bi se usled brze fermentacije na vazduhu jogurt strahovito brzo stezao i pocinjao da smrdi..uuuu..tako jako da i sad osecam taj smrad...
Tetkice su ordinirale, mi smo tu bili da bismo im smetali.ja sam bila umesna i upisivala sam vrlo vesto i sebi i drugima ocene u dnevnik kod likova koji su to najverovatnije primecivali,ali im je bilo potpuno svejedno.samo znam da sigurno nije kapirala Kaćica iz geografije.ona je predavala i u osnovnoj skoli i u gimnaziji i bila je olicenje dobrote.Gegala se sa jedne nogice na drugu i prerano je ostarila.
Bilo je prepisivanja, plakanja, skandala i da me pitaju da li bih jos jednom prozivela sve to i u nekom drugom zivotu...-BIH!

1 коментар: