недеља, 6. новембар 2011.

ovo je zakonom zasticen text/OOŠ"Vladislav Ribnikar",Ideo

skontala sam da mi je mnogo prijatnije da pisem blogotextove vezane za lepe uspomene, trenutne srecne trenutke, sex, modu i hranu..ali, vreme u kome zivim postalo je nepodnosljivo.mogu da zauzmem dva stava:a)ili da me bude savrseno bas briga za sve i svakog doli mene same i mojih cizama, macke i ruza, Tajnih vecera i dogadjaja javnih i privatnih gde se okuplja meni srodan svet..
b)da pisem angazovane textove zroz koje cu se nervirati.ali-ne mogu ipak biti otudjena od te i takve stvarnosti i imuna na nju!
c)pisati o svemu kroz sve.
Za danas i sledecih par blogotextova odabrala sam mali feljton o Oglednoj osnovnoj skoli "Vladislav Ribnikar" koju sam imala srece da pohadjam..blizu kice, mnogo casova francuskog i neki od prijatelja za ceo zivot.I dan danas ponekad prodjem kroz svoju skolu.Jer, moze da se udje u ulici svetozara Markovica, a izadje kroz vrata u Kralja Milutina i obrnuto.
OVO JE PRVI DEO TEXTA O MOJO OSNOVNOJ SKOLI!
U prvi razred krenula sam sa punih 7 godina, rodjena 1970,7.7.A u skolu posavsa 1.septembra 1977.
Nas su mame zajedno vodile u park Tasmajdanski mnogo pre polaska u skolu, a potoom su se dogovorile da nas sve upisu u isti razred. Postojifotografija koja je izasla u "Politici2, snimljena prvog dana skole.Na njoj su Lara, Saska, Tanja, Marija, Marijina 2 godine mladja sestra Milica(takodje isla u R.)Nasa lica zbunjena su i ocajna i bila su u neskladu sa Milicinim ozarenim liscem , na istom mestu uplakanom, 2 godine kasnije!
Jedno vreme sa nama u razred isao je i Mane koji je promenio sva moguca odeljenja jer je bio veciti buntovnik sa razlogom!
moj razred oduvek je bio ozloglasen.Deca fina, finih roditelja.ali, nikda nismo otisli ni na jednu exkurziju.Jos bolje-jednoj su se tako vezala creva jer nije na exkurziji zbog pozurivanja agitpropovske gulag tipa uciteljice, uspela da stigne ni jednog jutra da se iskaki i jedva joj spasoce zivot na klinici po povratku.direktno sa exkurzije istovarila je pomocu nekih pomagala na infektivnoj klinici 10 kg govana.govana koje je trebalo da pojede uciteljica-komunjara!.Devojcici se to desilo na ekskurziji na cuvenoj Supljoj steni, a za kataklizmu bila je kriva cuvena kapo(pripadnice logora koje su rihtale zatvorenice na nacine gore od nacista)uciteljica SLAVICA. 10 dana-do 14 nije stigla na red do WC-a.supljeg.Hvala Nebesima-bez trajnih posledica.ž "Vladislav R." bila je francuska skola.imali smo 9 casova francuskog nedeljno, a mnogi od nas pre skole isli smo u Francusko zabaviste. Zahvaljujuci tome svi uglavnom imamo jako dobar france accent, a terali su nas da mnogo ucimo napamet i tako su nam se citave recenice primenljive u svakodnevnom govoru urezivale u pamcenje.-radili smo mnogo i conversations.
Francuski su predavale MADAMME, medju kojima je bilo i rodjenih Francuskinja, ali i nasih gospodjica. Madam su po pravilu cesto plakale jer smo bili nesnosni.
Mislim d A je moja prva madam bila gospodja Vesna fila, koja je pored glume, a tamo je bila na klasi sa Aljosom Vuckovicem, zavsila i francuski jezik i knjizevnost i kao vrlo mlada i jako lepa(nosila je telefone od kose)zaposlila se u nasoj skoli.Potom nam je predavala i fantasticna zena, stroga, veliki intelektualac-Branka Jakovljevic i jos neke potpuno nebitne pominjanja persone.Hvala Vesni i Branki.One su u dubini duse Francuskinje,kao i madamme Jehlicka koja meni nije predavala,ali, danas je mozete sresti na izlozbama, predavanjima, koncertima... kao jednu od najbolje obucenih i najfinijih beogradskih dama srednjih godina,a poznata je po kapicama i sesiricima koje specijalno za nju kreira jedan francuski dizajner!
Odjednom, kako je situacija u zemlji postajala sve strasnija, madamme su prestale da budu tako pozeljne po sustav i odjednom je dosla PAHULJICA! Zena patuljak, pravi mops od metar i zilet, koja je govorila francuski sa tvrdim r, bez rotiranja na koje smo navikli.Oblacila se grozno, nija bila dama uopste.a mi smo navikli da u skoli uglavnom sve uciteljice budu dame.Pahuljica je imala pregorelu natapiranu kosu, jezive kostimcice, ogromne fals stikle i strasno se trudila da bude madamme.Ali, ne moze od brlje viski da se pravi!Na njenim casovima bilo je urlikanja, pljuvanja, plakanja, tu se stao kako je ko hteo. U sustini dobra zena, ali nesreca za sve nas.Zbog nje smo jako stagnirali u franncuskom koji je u trenutku kada je postavljena za uciteljicu znala slabije od ucenika.
Na njenim casovima, Martinovic, zvani-Pacvćina, sa Ć, vadio je vlaznu zemlju iz saksija i u vidu brabonjaka lansirao je do Titove slike.Tito s svima smesio.Kod Pahuljice smo izigravali zemljotres:poceli bismo kolenima da odizemo klupe, svi odjednom na oba kolena X 35 djaka.Tada se klupe talasaju. Proveren metod.Kada uciteljica pocne da se dere, onda se klupe uz strahovit tresak spustaju na tlo. Proveren metod,a uciteljica od dranja sigurno gubi glas!
Od zanimljivih uciteljica, tu je bio i Ilija ilic iz biologije. Imao je jedan dugacak stap kojim je cesao uvo i pritom pravio majmunske face. Kada smo imali kontrolne vezbe govorio je-"Pisi, brisi i uzdIsi", s akcentom na i.imali smo fintu i za njega.Za svakog.Pola lekcija nabubamo napamet(oko 5), a pola napisemo na vec spremnim listovima, sve sa imenomi lekcijom.Jer, po zakonu verovatnoce, morala vam je pripasti sigurno jedna od deset,ali za drugu niste mogli znati koja ce biti.
U V razredu isla sam u Dramsku sekciju i zao mi je sto to nisam MNOOOGO ozbiljnije shvatila, jer bih danas bila slavna, uspesna, talentovana i dobro placena glumica.Javno priznajem da se kajem sto nisam zalegla u tom smislu isto iz inata to nisam uradila.a inat je moj veliki pokretac.znam da nije dobro to priznati,ali bas me brigha-to sam ja.
Madamme Vesna fila vodila je Dramsku sekciju.Igrali smo i "Visnju sa Tasmajdana".Gala je bila visnja i bila je najbolja riba u skoli, a ja sam igrala neku..ne secamse vise...Bila sam zaljubljena u Marka Kruskui to sam javno ispoljavala, a u predstavi koju smo posle igrali u "Dadovu" igrala sam njegovu mamu i to je bio potpuni-incest!!
Sto se Tita tice, najomiljenija bila mi je sirena u 15.o4 ili u 14.05(kako god..).
Taj zvuk nas je probadao i nagonio na smeh, dok su setne oci uciteljice(ne svake)bludele kroz prozor u veeeliko dvoriste puno drveca.E vala, imali smo bukvalno park unutar skole, a gornja terasa gledala je na VIII i uzivale smo u prizoru-Perva, Gutese etc.itd.
Slusati sirenu kod kuce nije imalo nikakvog smisla.trebalo je biti na ulici u zaledjenomkadru, a u skoli je to bilo fenomenalno.Jedan se za vreme minuta cutanja od smeha bukvalno usrao u gace.Legenda zivi do danas!
U moj razred islo je nekoliko cuvenih antihrista. Izdvojila bih Gregorija kao divan slucaj enfant terrible-a,koji se potom otisnuo u Francuski jer i jeste Francuz koliko i Beogradjanin i danas je uspesan covek i suprug i otac dvoje dece.I druzimo se opet posle toliko godina.kada smo se prvi put posle mnogo vremena videli nije bilo nikakvih pitanje tipa-"a sta ti radis, a posao..a ovo..a ono.."To su prava prijateljszva.Samo smo nastavili kao da smo se juce pozdravili na coskicu i svako otsao svojoj kuci.Razumemo se savseno.
I za kraj ovog prvog dela male sage o OOŠ VR, pomenucu jos neke srasne i kaznjavane izgrednike-Bjelicu, Pacovcinu, Vladu, Stojketa, Nenada,poreklom iz Vranja, pa smo ga zvali Simpo-seljak.Bio je tu i Ratkovic i imao je najvise nadimaka na svetu-Bik, Bikcina, bojler, Rade koncar, Ratko Patko itd.Znojio se i curile su mu slime.
Voleo je da maltrtira izvesnog Nauma, da mu uvrce ruke putem indijanske vatre, nasta je ovaj ispustao natcovecanske krike, a nasa je surovost isla dotle da je Naum jednog dana otisao samo sa jednom cipelom kuci. ali, posle mucenja nauma, Ratkovic-koga smo podbrckivali da Nauma muci, dobijao je jos suroviju kaznu.
Od velikih sefova u razredu bila je Beka, devojcica drujara po naravi, skoro je niko nije simpatisao i uvek je sedela sam u klupi pored vrata. Ona je bila nas spejs drajver i zvali smo je debela Džena jer je tada bila aktuelna serija "Blejkova sedmorka"
Mnogi se sa mrznjom secaju svoje skole, a moji drugari i ja, moji najblizi prijatelji dan dans i ja-sa ljubavlju.svako od nas popio je i saku soli.Pa i ja.
niko nikada nije bio postedjen.
To jeste elitna skola u onom starom, dobrom smislu-vrhunska.Mesao se zapadni sistem-francuski i kanoni komunizma.Secam se kada mi je razredna Ruzica Sokic koja se fenomenalno oblacila, kao Gucci kostimi iz 80-tih*cipela sa jako visokom slaganom stiklom na pertlanje i cizmice cist fetish.Bila je jako vitka i visoka.e ona mi je jednom rekla da vise nikada ne dodjemu skolu tako udesena kao tog nekog dana,a ona se picanila samo tako.a tog nekog tako divnog dana, pravog prolecnog..ili mozda jesenjeg..kada je bilo toplo i sveze..-obukla sam svoje sandalice broj 35, lakovane sa kaisicima i sa maleckom ortopedskom petom i somotske ljubicaste pantalone i neku bluzicu i mali jorgovan pulover.A ona mi je to zamerila, jer-kao druga deca nemaju..Isla je u nas razred i Elizabeta Serif i niko joj nikada nije nista ruzno rekao ni uradio jer je bila tamnija i siromasnija od nas..
U SLEDECEM BROJU - VAĆARENJE!

32 коментара:

  1. Администратор блога је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  2. Komentari nisu CHAT,tako da ne bih produbljivala dalje temu..mozda mala parodija....!?

    ОдговориИзбриши
  3. Администратор блога је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  4. Za personu ANONIMNU koja je napisala komentar u 18.46, 8.novembra 2011.
    Uvredljive komentare koji zadiru u moj privatan zivot nisam rada da ostavim,kao sto ih ne bi objavile ni jedne novine da se odnose na neki text u njma.Precesljajte malo blogove-pa cete naici ne na zlonamerne, nego na ludacke komentare koji su ostavljeni, da bi se citaoci malo zabavili pride!Daleko od toga da su mi jedini citaoci oni koji ostavljaju negativne komentare.Simptomaticno je da negativne pisu oni koji ostaju ANONIMNI,a pozitivne POTPISU!Stara izreka kaze-poljubi,pa ostavi.A 10 000 mojih citalaca prepustite-MENI!

    ОдговориИзбриши
  5. I jos ponesto za poslednju komentatorku,-ra-Precesljajte moje textove/blogove od npr. marta,movembra,decmbra,semtembra, oktobra 2010 ili iz marta 2011. naici cete na raznolike textove i jos lepse komentare. A izvesne zlonamrne, gistro dobronamerne komenatre cini mi se da prepoznajem po maniru i skoro sam sasvim sigurna da znam kome pripadaju.Tako da-potpis cesto nije potreban uopste!Poznato Vam je verovatno iz filmova da "zlocinac ostavlja svoj potpis",pa tako i ja umem da prepoznam neciji manir i dodjem do-potpisa! A bez-potpisa.

    ОдговориИзбриши
  6. Администратор блога је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  7. Администратор блога је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  8. Администратор блога је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  9. Natasa Poznic-Franceschi26. децембар 2011. 23:21

    Kako je ovo divno napisano!! Duska, hvala za redove koji bude uspomene na nasu najlepsu i najbolju skolu na svetu i za slike koje iz tvog pera izlaze jos uvek neverovatno zive!!! Veliki pozdrav!! (Nekad VIII-2)

    ОдговориИзбриши
  10. Branka Jakovljevic je bila najvece zlo u toj skoli jedna matora arogntna babetina.A o Fili da ni ne pricamo jer je postala direktor tako sto je njen muz seo na glavu Miri Markovic pa joj je ona to sredila.Poznajem Miru licno a i moze se procitati u njenoj knjizi o tome

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Eto vidite! Vi poznajete miru. JA NE! Miru sa malim m. Ne padajte u histeriju.....Ahahahahahahahahahahahahaha...umrecu od smeha. Pa, secajte se lepših stvari ako su za Vas takav horor dve dame! POzdraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaav! I to dame koje su fantasticno znale francuski i bile odlicne profesorke. A Vesna Fila je bila sjajna direktorka skole. Izgleda da mozda vise volite Pahuljicu!? hahahaha..E, skolo, skolo...ko te ne bi vol'o!Dapace, svet oko mire Markovic i ona sama, taj monstrum od zene..zaista nema ta ustva nikakve veze sa mojim divnim uspomenama. Izlecite strahove iz skole i budite veseliji! U skoli se desavaju divne stvari..pustite ruzna secanja..sad ste u zrelom dobu. Jos jednom pozdrav!

      Избриши
  11. psychotesty do policji testy na policjanta 2022 przykładowe testy do policji 2022

    ОдговориИзбриши
  12. psycholog polski w berlinie 2022 psycholog berlin psycholog berlin polski

    ОдговориИзбриши
  13. ogrody łódź firma ogrodnicza łódź projekty ogrodów łódź 2022

    ОдговориИзбриши
  14. pastillas para alargar el miembro en chile como agrandar el miembro naturalmente gratis pastillas para agrandar el miembro masculino en guatemala , como agrandar el miembro masculino videos gratis , como agrandar el pené de forma natural

    ОдговориИзбриши
  15. comment agrandir sa bit naturellement comment agrandir une image avec scanner comment faire pour grossir sa bitte , comment grossire son penice

    ОдговориИзбриши
  16. افضل علاج لتكبير الذكر تكبيرالقضيب https ://enlargement-classification.eu/ar/ طريقة تكبير الذكر باسرع وقت تكبير القضىب طبيعيا بسرعة

    ОдговориИзбриши
  17. كيفية تكبير القضيب كيفية اطالة القضيب http://enlargement-classification.eu/ar/ تكبير القضيب طريقة تكبير القضيب

    ОдговориИзбриши
  18. multiselect pytania testy do policji psychotesty do policji 2022

    ОдговориИзбриши
  19. polscy psycholodzy w berlinie cennik polscy psycholodzy w berlinie 2022 psycholog berlin polski

    ОдговориИзбриши