среда, 21. децембар 2011.

ovo je zakonom zasticen text/Preletov "PROBISVET"i moja prica u njemu...

Godine 1999. Dusan Prelevic Prele pokrenuo je casopis "PROBISVET". U vremenu smutnom nasla se grupa odabranih Beogradjana i bilo bi nas iz broja u broj jos vise da vreme nije stalo. I da je Pera ranije otisao u policiju.
Ali nije.
Jebem ti zivot.
Sedela sam kod Preleta na gajbi par puta pre izlaska drugog broja koji nikada izasao nije.Izuzetan dzentleman. Uvek.Prema meni i mojoj mami.A kada smo dovele princezu Jelisavetu Karadjordjevic u "Atelje", u bifeu su je docekali Prele(u odelu), a kroz novi "Atelje" proveli su je Muci, Caci(obojica imaju staro beogradsko poreklo i znamenitepretke) i dara.o tome neki drugi put.sutra...za par dana...postoji fotografija.Princeza i Prele u odelu.Sjajna fotka.Puna duše i soka.
Rekoh!..drugi put o tome!
A ovo je manifest "Probisveta " i sadrzaj prve stranice:
PRO BI SVET
Da se RAZUMemo
ZA BEOGRADSKI SVET ili jednostavno PROBISVET
KAko Vam drago.Pred Vama je katalog beogradskog duha. glasnik bg zavicaja. novina koja ce, nadamo se, predstavljati novinu u poplavi glasila beogradske varosi.
Nema sumnje, opredelili smo se za prostor nestajuceg Grada. novinu ce praviti ljudi koji vole grad i koji tu ljubav dele sa nama. Beogradjanima u Beogradu i Beogradjanima kojima nedostaje Beograd. Sa svim svojim manama i nedostacima.
Ljubavima i uspomenama. Grehovima i zanosima.
Pokazalo se da Beograd sve ubrznanije i sigurnije nestaje.
Izasao je iz svojih gabarita s jedne strane, sa druge je nseljen ljudima koji su doneli svoje obicaje i svoju folklornu civilizaciju.
U SUDARU TE DVE STVARNOSTI, gradska logika je nemocna.
ZELJA NAM JE DA PONOVO PROBUDIMO BEOGRADSKI DUH.
tog posla se niko nije prihvatio.
Evo nas pred Vama
BUDITE UZ NAS, da bi nas(Vas) uopste(jednog dana) bilo!


Ne nesrecu, stiglo je te godine bombardovanje, probisveti su se rasuli, a mnogo godina posle, neki salabjazeri, upeglani prevaranti i umisljeni filozofi sa sumnjivom prosloscu pokusavaju da kompiliraju ovaj manifest.Ali, datum sve govori-ovo je napisano pre skoro 13 godina i tako je, otada pa do sada, niko se zaista nije latio pravog BEOGRADSKOG casopisa.Bez trikova iz strane stampe, bez tudjih ilustracija ili losih klonova jedinstvenog hronicara Amerike Normana _Rokvela!Ne fanzin, ne kopija mishelinovog bedekera,ne ilustrovana revija, no tracevi i silikonske sike,lazni patritizam i ostala sranja...!
Beograd jos uvek nema svoj pravi pravcati casopis-totalno beogradski.Ceo sadrzaj "PROBISVET"-a, od likovnih resenja do ilustracija i tekstova plod je nas samih."PROBISVET" ce oziveti ponovo i posle vise od jedne decenije izaci ce i drugi broj.
Kako?! Pa, pomocu trika koji znaju samo neki tamo probisveti!
Nukleus "PROBISVETa" cinili SMO i cinimo i dalje:
Tirke, Prele, Mikica Bobic, mika oklop, Ana rodic, Jeca Rankovic, Peca Popovic, Bozo koprivica, Z.M.Lorenco,Velja Pavlovic, duska Cavic zozi, Goran _divac, Džoni Rackovic, Nebojsa Babic, Aca Dragutinovic, Ivan Šijak,Slavimir sly Stojanovic sada Futro, Sasa miric, &JWT, Dule, Marin, Nesko milicevic, Deeejooo Kesar

Ne znaci da nisu TU oni kojih NEMA.Uz podrsku jos probisveta krecemo uskoro!
just think twice, that's my only advice !
DANASNJA "POLITIKA", 21.decembar 2011.
PECA POPOVIC pise u feljtonu "MANGUPSKA CAST STARE BEOGRADSKE SKOLE"
"Prele je ostao usamljen Nepopravljiva bitanga s dusom mnogo vecom od kruga dvojke.Prele je rekao-"Ponosim se sto sam odavde, ali me je sramota kad vidim kakva je bagra zavladala mojim gradom. Kao, bre, beogradski "fasista" to ne mogu da gledam i zato nigde ni ne izlazim"!
Peca dalje pise danas u "Politici" o Preletu:"Kao vlasnik velikog srca, usput je, sto primeti njegova ispisnica, pobacao ruke, noge i oci, ali je do samog kraja sacuvao srce i mangupsku cast stare beogradske skole. Kao prijatelj Najgorih doziveo je postovanje i strahopostovanje Najuglednijih. Neponovljivi dupljak:u isplativoj hiperinflaciji dogadjanja naroda koje je donelo višak istorije, a manjak zivotnog prostora u samom Beogradu, kad se šljam osetio pozvanim u politici i nacionalnim stvarima, Prele je ostao usamljen - nepotkupljiva bitanga sa dusom mnogo vecomod "kruga dvojke".Rekao je-"Kada sam shvatio da to nije vise moj nivo, da ne mogu da se druzim s ludacima, otisao sam u penziju".
PREPORUKA:Nastavite da citate feljton Pece Popovica u "Politici"
"PROBISVET"II is on the way!

Нема коментара:

Постави коментар